Kapitel 8: Cd-rom alderen (1993-1995)

Atari fortsætter og kommer længe før konkurrenterne på 64 bit markedet med deres Jaguar. Sega Saturn og 3DO holder sig til 32-bit og er med på CD-rom bølgen. Premieren på Nintendo’s nye projekt Ultra 64 udskydes og de sender i stedet et 3D monster på gaden i Japan. Men så dukker Sony op med Playstation, en konsol der pludselig skal markedsføres til voksne.

1993 Panasonic udgiver 3DO FZ-1 som er en 32-bit spillekonsol med dobbelt speed CD drev og som er designet til at spille multimedia spil med fotorealistisk grafik, foto-cd’er og M-PEG1 full motion video. Andre firmaer kan købe rettigheder til at producere 3DO og dermed får de deres egne konsol på markedet. Dette benytter Goldstar sig af men også Sanoy producere en demomodel som dog aldrig bliver udgivet.

Doom udkommer til PC og der kan nu spilles mod hinanden på netværk.

Atari udsender Jaguar, den første 64-bit konsol. En konsol som Atari køber rettighederne til af firmaet Flare. Det bliver IBM der får ordren på at producere, pakke og derefter sende konsollerne til Atari.Til Jaguaren udkommer bl.a. de kendte PC titler Doom og Wolfenstein, den sidste med forbedret grafik.

Playstation demonstreres for europæiske softwareproducenter.

1994 Endnu et tilbud til Sega Mega Drive i form af Mega 32X. Denne enhed har indbygget en 32-Bit RISC processor og er en opgradering der sættes oven på Mega Drive. Den får så konsollen op fra 16-bit til 32-bit. Sega Mega Drive bliver dermed i stand til at gengive endnu bedre grafik.

Nintendo producerer Super GameBoy, der er en adapter der gør at man kan spille GameBoy spil på sin Super Nintendo og derved pustes nyt liv i Super Nintendo’en. Samme år kommer der også en værdig duellant til Super Mario i form af Donkey Kong Country, spillet der beviser at den “langsomme” 16-bit Super Nintendo, kan konkurrerer med de andre konkurrenter. En 32-bit’s grafik chip sættes direkte ned over Rom-chippen i spillet og så kører 16-bit’s maskinen betydelig bedre grafik. Salget af Snes overgår nu langt Sega Mega Drive, Jaguar og 3DO.

SNK sender Neo-Geo CD på markedet. Konsollen er en billig udgave af Neo-Geo AES. Spillene er grafisk meget flotte, men konsollen har en lang loadtid, når spillene skal indlæses.

Atari udkommer med et dobbelt speed Cd-rom drev, der skal sættes oven på Jaguaren, så den også kommer med i Cd-rom kapløbet. Drevet kan afvikle full-screen og full-motion video og spillene bliver krypteret så de ikke kan kopieres. Der udkommer dog kun lidt over 10 titler på Cd-rom inden Jaguar pga. konkurrence trækkes væk fra markedet i 1995.

Nintendo stopper support af deres 8-bit Nintendo’s Entertainment System men på trods af det stopper succesen ikke. Piratfirmaer udsender kopier af spil og SNES spil som Street Fighter II konverteret til Nintendo’s Entertainment System med reduceret grafik og lyd. Nintendo har i løbet af 9 år solgt 50 millioner Nintendo’s Entertainment System konsoller og 350 millioner spil.

VirtualBoy fra Nintendo er en 3D konsol som skal udfylde ventetiden indtil projekt Ultra 64, senere kaldt Nintendo 64, kommer på markedet. Ved at kigge ind i et par briller med indbyggede LCD skærme, skabes der en illusion af 3D. Billederne bliver vist i røde nuancer og pga. af de manglende farver, den høje pris og det at ingen kan dele din spilleoplevelse, svigter kunderne og sidst i 95 stopper Nintendo med at producere flere titler til VirtualBoy.

1995 Kun Nintendo og Sega er tilbage efter at Atari trækker deres sidste produkt, Atari Jaguar væk fra markedet.

Sega udkommer med Saturn, der i tekniske data minder meget om den anden 1995 konsol udgivelse, nemlig Playstation fra Sony. Men på trods af store forventninger og et pænt udbud af spil, må Saturn lide et klækkeligt nederlag til Playstation og Sega stopper officielt support til Saturn i 1998.

I September 95 udkommer Playstation i Danmark. Sony starter uden erfaring indenfor Tv-spil men allerede ved juletid 95 er der solgt omkring 350.000 enheder ud over Europa. Cd-rom er hot og software producenterne kæmper om at producere de bedste titler og Sony vinder og slår Saturn af banen bl.a. pga. af den fremragende markedsføring. Som noget nyt markedsføres Playstation til voksne.

Sega Mega Drive er meget udbredt i USA og Japan så Sega leverer i 1995 et par godt tilbud der skal holde liv i konsollen lidt længere. Sega Nomad er en håndholdt konsol der kan afvikle 16-bit Sega Mega Drive spil. Den bliver aldrig rigtigt udbredt. Nomad kommer ikke til Europa.

Et af Sega’s utallige produkter er Multi Mega som er en lille bærbar CD walkman der kan afvikle både Mega Drive spil og CD spil. Med en spilletid på bare 20 minutter på et sæt batterier er den meget afhængig af strømforsyning. I USA kaldes Multi Mega for Sega CDX men heller ikke voer there slår tilbudet igennem.

Kapitel 9: Kongen (1996-1997)