Kapitel 11: Renæssancen (2001-)

Sega opgiver inden 128 bits kampen rigtigt kommer og der er lagt i kakkelovnen, da både Nintendo og Microsoft udkommer med deres konsoller. Kampen er så hård at en priskrig nedsætter konsolpriserne drastisk og de rene spillemaskiner er populærere igen. Nintendo udkommer med endnu en konsol i succesen serien Gameboy.

2001 Sega of America har offentliggjort, at de ikke længere ønsker at producere konsollen Dreamcast, men i stedet kun producerer software til deres tidligere konkurrenters Tv-spil. Sega begrunder stoppet med, at der ikke længere er penge at tjene på konsolmarkedet og de håber nu på at kunne få en indbringende forretning ved salg af software. Dette er et farvel til en af de største leverandører af spillekonsoller og i fremtiden skal vi altså vende os til at nyde Sonic på bl.a. GameBoy Advance.

GameBoy Advance udkommer den 25. marts i Japan. Med den nye 32 bit GameBoy er det muligt for op til 4 spillere at spille mod hinanden via linkkabel. Den vil desuden være bagud kompatibel med både Color- og almindelige GameBoy spil. Nintendo har 11 års erfaring med GameBoy og i den årrække er der solgt over 100 millioner enheder.

21. juni udkom Nintendo GameBoy Advance på det europæiske marked til en pris på 1200 kr. Modsat de tidligere 8 lovet titler, er der fra starten kun udkommet 5 titler.

Juli 2001 kommer Nintendo GameCube ud på det Japanske marked. Projektet der startede under kodenavnet Dolphin er en lille kompakt konsol i et kvadratisk design. Men det er jo ikke størrelsen… og inden i GameCube er der en 405 MHz “Gekko” chip fra IBM. Fra starten udkommer konsollen kun i en lyserød udgave.

Sony melder om 20 millioner solgte Playstation 2 på verdensplan og i den forbindelse udgiver Sony 10.000 konsoller i 5 forskellige farver. Disse vil blive fordelt ud til det Japanske, Amerikanske og Europæiske marked med 666 enheder af hver farve, til hvert marked. Et rigtigt samlerobjekt. Playstation 2 nedsættes til 3400,- kr.

Xbox fra Microsoft udkommen den 15. november 2001 i USA under markedsføringskampagne “Play More”. Xbox er en 733 MHz spillekonsol med speciel designet grafikchip. Der er på udgivelsesdagen 19 spil med Xbox at vælge imellem og der er omkring 200 software producenter har nu meldt sig som udviklere af spil til Xbox.

Den 18. november, bare 3 dage efter Xbox udgivelse, kommer Nintendo GameCube til USA. På udgivelsesdagen er der 12 GameCube titler at vælge i mellem. Nintendo har med GameCube og en pris på 200 dollars, formodet at skabe en forholds billig konsol. Fra starten er der 2 farver at vælge imellem.

Playstation 2 har ved flere lejligheder kunne erhverves på tilbud for bare 2.400,- kr.

Sony er gået i et samarbejde med Toshiba og IBM. Samarbejdet handler om at researche de teknologiske muligheder for en kommende Playstation 3. En produktion der skal begynde i år 2004, men Sony har pga. konkurrencen planer om at fremskynde Playstation 3 konsollen.

Julehandelen bliver forstyrret af Sega som vil sælge de sidste 200.000 Dreamcast konsoller for kun $50 stykket. Samtidig producere de spil til både Playstation 2, Xbox, GameCube samt til deres egne konsol.

2002 Den 14. marts kommer Xbox på det danske marked og de første butikker startede allerede salget ved midnatstid. Markedets kraftigste konsol distribueres af Boston Distribution og kan erhverves for 3999,- kr. På første dagen er der 11 spil tilgængelig i Europa. Xbox markedsføres fra starten med spillet Halo.

Kampen om de europæiske kunder har aldrig været så hård som nu. Playstation 2 er solidt placeret efter 1 ½ år på markedet og dette har fået Microsoft til at indse at en prisnedsættelse af Xbox er nødvendig, hvis der skal sælges konsoller. Microsoft meddeler at Xbox’en bliver nedsat med hele 37%, fra 3999,- til 2499,- kr., en prisnedsættelse der vidner om at indtjeningen ikke skal hentes på konsollerne med på salget af spil. Nintendo svarer igen og vejledende pris på GameCube nedsættes fra 2500 kr. til bare 1799,- ugen før den kommer på gaden.

Den 3. maj 2002 kommer Nintendo GameCube til Europa og den kan fås i farverne sort eller lilla. Der er igen nat åben i flere butikker så de virkelige fans kunne erhverve sig den nye konsol fra dagens begyndelse klokken 00.00. Første spil ikke et Super Mario spil men med broderen Luigi i hovedrollen. Der er 20 titler klar på udgivelsesdagen.

15. november, præcis et år efter Microsofts lancerede Xbox, starter online servicen Xbox Live i USA. Med et startkid til $50 er Xbox ejere online i et år og fra starten kan bl.a. Unreal Championship og MotoGP spilles mod andre.